Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost
wordpress update

De ce este important să faci constant update la WordPress?

Cel mai popular CMS la nivel mondial, WordPress, e ales cu precădere de către cei care doresc o variantă cu setup și mentenanță ușoară pentru site-ul personal sau al business-ului. Mulți fac însă greșeala de a presupune că WordPress este o soluție pe care o instalezi și apoi uiți de ea. În realitate, utilizatorii de WordPress trebuie să aibă în vedere mentenanța și upgrade-ul periodic al site-ului lor, altfel se expun multor probleme.

WordPress este o soluție de tip open-source, ceea ce înseamnă că oricine dorește poate obține acces la codul sursă pentru a-l studia, inclusiv persoane rău intenționate sau hackeri. Site-urile WordPress care funcționează pe versiuni mai vechi sunt cele mai predispuse de a fi luate în vizor de către hackeri, întrucât acestea nu beneficiază de îmbunătățirile aduse de versiunile noi.

Pentru a asigura integritatea datelor și performanța WP-ul tău, ideal ar fi să ai setat lunar un program de update a platformei folosite. Fie că realizezi update-urile singur sau subcontractezi acest serviciu unui programator sau apelezi la echipa de dezvoltare a furnizorului tău de găzduire site, asigură-te că există o recurență cu care aceste update-uri sunt abordate.

În caz contrar, te expui la numeroase posibile probleme în materie de:

  1. Securitate

Fiecare nouă ediție de WordPress vine cu îmbunătățiri ale codului. Hackerii preferă cu predilecție atacarea site-urilor ale căror versiuni de platformă nu sunt la zi, întrucât este mult mai probabil ca acestea să aibă găuri de securitate, care sunt deseori adresate de versiunile mai noi ale CMS-ului.

Odată cu update-ul versiunii de WordPress, administratorii de site trebuie să aibă în vedere și update-ul temei – aceasta fiind construită deasupra codului sursă, operațiunea este necesară pentru menținerea compatibilității. Situația este comparabilă și pentru pluginurile folosite, care primesc de obicei update-uri odată cu actualizarea WordPress-ului și trebuie menținute la zi pentru a nu risca să fie exploatate de către rău-voitori. Fie că alegi să faci update-urile personal, apelezi la un programator sau comisionezi o intervenție la cerere, asigură-te că acestea se întâmplă în ritm cu lansările producătorului.

  1. Performanță

Dacă ești dispus să faci un compromis pe partea de performanță a site-ului, considerând că vizitatorii tăi nu vor fi deranjați de o secundă-două extra la încărcare, află că performanța deficitară te va taxa în fața lui Google. Viteza de încărcare a site-ului tău este unul din factorii importanți în performanța SEO a site-ului tău. Un site încet va avea nu doar un bounce rate mai mare (utilizatori care nu vizionează mai mult de o pagină din site-ul tău), dar va fi și penalizat de Google, fiind afișat mai jos în căutările organice. 

  1. Lipsă de compatibilitate

Versiunea folosită a WordPress-ului determină cum va funcționa site-ul în ecosistemul de pluginuri, softuri și browsere din online. Un WP neupdatat nu va putea susține pluginuri mai noi, ale căror funcționalități le-ai dori poate adăugate site-ului tău, și riscă de asemenea să aibă un comportament imprevizibil în browser.

Versiunea actuală de WordPress este versiunea 4.9 Tipton. Lansată în noiembrie anul trecut, aceasta a mai primit de atunci 8 update-uri de securitate și mentenanță, cel mai recent în august 2018.

Pentru a te asigura că versiunea de WP folosită este întotdeauna cea mai actuală, setează-ți un program lunar de backup și de updatare – fie tu, fie programatorul, fie furnizorul de găzduire WordPress. În felul acesta vei menține securitatea, performanța și integritatea site-ului, bucurându-te în același timp de funcționalitățile noi WordPress pe care dezvoltatorii le aduc cu fiecare nouă versiune.