Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost

Sfaturi pentru îmbunătățirea site-ului tău WordPress

Ne întâlnim lunar cu sute de tichete al cărui obiect este platforma WordPress și modurile în care aceasta poate fi optimizată pentru o experiență bună de navigare. Am compilat cele mai populare request-uri primite într-o listă de acțiuni simple care îți pot ajuta site-ul să meargă mai bine și să fie mai primitor cu vizitatorii tăi.

 

1. Instalează un certificat SSL

SSL-ul este un protocol de encripție a informațiilor schimbate între device-uri, asigurând astfel un layer de securitate informațiilor transmise prin intermediul site-ului. Tradițional, certificatul SSL era un instrument căutat cu predilecție de cei care fac e-commerce și care colectează informații sensibile cum ar fi datele cardurilor folosite pentru plăți.

Începând cu toamna anului trecut însă, interesul pentru certificate SSL a crescut substanțial, odată cu update-ul algoritmilor Google care a introdus funcția de etichetare directă a securității site-urilor. Astfel, browser-ul le afișează tuturor vizitatorilor o etichetă despre protocoalele folosite în spate, ca în exemplul de mai jos.

To SSL or not SSL

Dacă nu ai deja un certificat SSL instalat pentru site, opțiunea este de luat în considerare. Chiar dacă nu colectezi date financiare și poate ai doar un login form,  eticheta verde ”Secure” poate inspira mai multă încredere în navigare vizitatorilor tăi. Certificatele SSL sunt disponibile în diferite versiuni, inclusiv variante complet gratuite – întreabă-ți furnizorul de hosting cum te poate ajuta astăzi cu instalarea unuia.

 

2. Asigură-i site-ului un look bun pe device-uri mobile

Numărul celor care accesează online-ul de pe mobil înregistrează creșteri tot mai mari de la an la an. Anul acesta, doar pe segmentul de e-commerce din România, specialiștii se așteaptă ca mai bine de jumătate din trafic să fie realizat de pe smartphonuri. În mobile, regulile sunt ceva mai stricte, utilizatorii alocând de obicei un timp mai scurt de navigare (vs. desktop) și așteptând în paralel o experință cât mai intuitivă, chiar și de pe un ecran mic.

Un layout responsive va arata bine si clar indiferent de rezolutia device-ului folosit

Un layout responsive va arata bine și clar indiferent de rezolutia device-ului folosit

Dacă site-ul tău nu este încă mobile-friendly, discută cu programatorul tău ce ar însemna transformarea aplicației actuale într-una responsive. Poți lua inclusiv în calcul varianta de a da refresh complet look-ului paginii tale, de data aceasta cu o temă responsive din librăria WordPress.

 

3. Îmbunătățește viteza de încărcare a site-ului tău.

”The only things worse than No internet is Slow internet.” Clasica deja axiomă distribuită în online face referire la viteza conexiunii, dar reușește totuși să surpindă frustrarea care apare în online atunci când lucrurile se mișcă ÎNCET. Dacă site-ul tău se încarcă încet, acesta ar putea fi un motiv de abandon pentru vizitatorii tăi. Aproape 50% dintre vizitatori se așteaptă ca un site să se încarce până în 2 secunde, în timp ce 40% ar ieși de pe un site unde încărcarea se face în 3 secunde sau mai mult (referinta).

Câteva schimbări simple pe care le poți implementa pentru îmbunătățirea vitezei site-ului includ:

  • Începe cu o verificare a status quo-ului actual – apelează la instrumente precum Google Page Speed Insights sau Pingdom Website Speed Test pentru a face o evaluare inițială și a primi câteva sugestii de schimbat.
  • Verifică-ți modulele (plugins) din WordPress. Discută cu programatorul tău sau apelează la o echipă externalizată pentru a verifica pe rând funcționalitatea plugin-urilor folosite și impactul asupra vitezei de încărcare. Tot ce contribuie la încetinire ar trebui scos sau înlocuit.
  • Nu mai folosi imagini enorme. Știm că imaginile îi dau site-ului tău un look deosebit, dar există riscul ca aceste vizualuri necomprimate să îți încetinească mult viteza de încărcare. Folosește pentru comprimarea imaginilor de pe site un instrument ca WP Smush.

via GIPHY

  • Ai grijă să faci cache. Pentru ca lucrurile să se întâmple repede și pagina ta să fie servită instant, ar trebui să existe o soluție de caching la nivelul serverului. În cazul în care furnizorul tău de hosting nu face deja asta, poți testa un plugin de cache, de exemplu W3 Total Cache.
  • Verifică-ți actualizările platformei/modulelor (updates). Dacă site-ul tău nu a mai fost updat de ceva vreme sau dacă există versiuni de platformă WordPress mai noi disponibile, asigură-te ca acestea sunt instalate cât mai rapid, pentru a scăpa de întârzieri și blocaje.

 

4. Întărește-ți securitatea

Fiind una din cele mai populare platforme la nivel mondial, site-urile WP sunt ținte atractive pentru hackeri. Verifică din partea ta că măsurile următoare au fost luate pentru a evita posibile pagube:

  • Schimbă-ți parola de autentificare în WP. Poate nu ai mai făcut-o de mult și aveai nevoie de un reminder. Alege o combinație unică, pe care nu o folosești și la alte conturi.
  • Dezinstalează temele și modulele inactive. Nu te ajută cu nimic, dar sunt vulnerabilități exploatate des de hackeri.
  • Nu mai folosi contul de ”admin” pentru crearea de content. Crează-ți un nou user admin și renunță la folosirea celui default.
  • Întreabă-ți furnizorul de găzduire ce măsuri sunt luate pentru protecție la nivel de server.
  • Șterge instalările vechi de WordPress din contul tău de găzduire, vulnerabilități cunoscute și des căutate de hackeri.
  • Alege un pachet de hosting adaptat pentru platforma WordPress.

 

5. Concentreazăți atenția pe SEO

Acțiunile de tip SEO nu-ți îmbunătățește direct experiența de navigare pe site, dar te pot ajuta să obții mai multe vizite pe site, deci mai multe oportunități să-ți câștigi vizitatorii de partea ta.

SEO înseamnă adaptarea conținutului de pe site-ul tău astfel încât acesta să poată fi parcurs (crawled) mai bine de boții de indexare Google și să fie afișat mai sus în rezultatele căutărilor utilizatorilor. Cum ar fi fost dacă link-ul acestui articol era setat ca ”blog.easyhost.com/blog/?p=319056126789”, cât de relevant i s-ar mai fi părut lui Google?

Cat de bine esti listat inr ezultatele Google?

Din perspectiva SEO, poți demara o colaborare cu un specialist sau poți încerca în prima etapă un tool popular precum Yoast SEO pentru WordPress, care te va învăța direct din dashboard cum să pui titlul, cât de bine sunt evidențiate cuvintele cheie în textul tău, cum să fie structura de frază și de paragraf și multe alte sfaturi utile și direct implementabile.

 

6. Investește în site-ul tău pe termen lung

Când ne facem intrarea în online mulți dintre noi începem direct cu WordPress pentru că e prietenos cu bugetul, pentru că avem la dispoziție numeroase resurse accesibile, teme și module gratuite, hosting gratuit și multe altele. Toate aceste resurse și opțiuni te vor ajuta în primă fază să ajungi la o poziție stabilă și să îți creezi o comunitate de followeri.

În timp însă, pentru a-ți consolida o imagine profesionistă și a-ți câștiga legitimitate în categoria ta, va fi nevoie și de invesții mai mari. O temă gratuită nu va concura niciodată cu una realizată de un specialist UX, troubleshooting-ul nu se va face niciodată mai rapid pe un host free vs. un managed host, iar problemele de securitate vor fi mereu mai ușor de prevenit de pe un plan custom platformei tale WordPress vs. un shared hosting generic.