Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost

IT-ul externalizat: Cine are nevoie de el și cum te poate ajuta să te diferențiezi pe piață

O piață care își caută resurse la specialiști

Răspunsul pieței la nevoile tehnologice în creștere ale business-urilor din ziua de astăzi a venit sub forma unui val de externalizări ale acestor servicii către firme de specialitate. În ultimii ani am văzut cum tot mai multe companii aleg să subcontracteze specialiști tech pentru tot ceea ce ține de operaționalul IT al business-ului.

De la instalări sisteme de operare pentru stații de lucru, la dezvoltare site-uri de prezentare, la operațiuni de configurare a serviciilor specifice (căsuțe de email, chat intern/extern), majoritatea procedurilor care implică device-uri și infrastructură hardware și software cer implicarea unui specialist. În aceste cazuri, cu cât specialistul este mai pregătit, cu atât lucrurile vor decurge mai eficient.

Cum vede piața această formă de colaborare? Părerea generală ar fi că există loc de îmbunătățire, multe dintre matching-urilor între furnizor și client nefiind chiar la nivelul de satisfacție dorit. Într-un studiu european recent, peste 60% din profesioniștii IT din companii declarau că plăteau mai mult decât se așteptau pe servicii IT externalizate. Se pune astfel problema: cum alegi cel mai bun aliat pentru nevoile tech ale companiei?

Specialistul în ”sisteme”

Decizia pentru un colaborator sau altul devine cu atât mai importantă atunci când vorbim despre infrastructura de găzduire, spațiul unde multe din resursele tale de business, categoria ”informație delicată” sunt salvate (baze de date clienți, contracte, inventar produse, proceduri și tot ceea ce este digitizat). În hosting, poate cu atât mai mult vs. alte arii IT, expertiza tehnicianului responsabil poate face diferența între servicii OK și servicii Foarte bune. Între securitate Destul de bună și securitate Solidă. Între Costuri bune și Face toți banii!

Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când alegi un colaborator IT care să se ocupe de mentenanța infrastructurii tale.

Specializarea pe operațiuni care implică infrastructură hardware, rețelistică și toată suita de soluții software necesare pentru ca un site sau o aplicație să funcționeze bine este cunoscută în industrie sub denumirea de Managed Services. Sau, mai comun, soluție / server cu administrare. ”Cu administrare” pentru că tehnicienii responsabili pentru infrastructura ta primesc roluri de Admin pe sistemele pe care le gestionează.

Un administrator de sistem se ocupă de monitorizarea performanței site-ului sau aplicației tale

Un administrator de sistem se ocupă de monitorizarea performanței site-ului sau aplicației tale

În acest moment te-ai putea gândi că ai deja aceste aspecte acoperite. Pentru că ai un colaborator developer care ți-a construit site-ul și care se ocupă periodic de mentenanța acestuia. În esență însă, buna funcționare a unui site trece dincolo de integritatea codului și a CSS-ului și programatorul nu te va putea ajuta cu aspecte ce țin de aria de expertiză a unui sysadmin.

Mai concret, cu ce se ocupă un administrator de sisteme?

Pe scurt, un administrator de sistem se ocupă de buna funcționare a întregului ecosistem de soluții software care asigură prezența site-ului tău online. Știai, de exemplu, că fiecare site are în spate:

  • Un Database engine – softul folosit pentru administrarea bazelor de date, responsabil pentru scrierea, ștergerea și updatarea de intrări în DB-urile tale.
  • Un Webserver – software-ul care moderează requesturile HTTP primite și trimise de site, protocolul de rețea standard pentru distribuirea informațiilor în online.
  • Un Interpretor de cod – programul care execută instrucțiunile scrise în limbaj de cod.
  • Un Runtime engine – software-ul necesar pentru traducerea limbajelor de program în limbaj de mașină.
Source: http://www.bbc.co.uk/education/guides/zgmpr82/revision/2

Diagramă care vizualizează modul în care limbajele de programare sunt traduse în machine code, pentru instrucțiuni care pot fi ulterior înțelese și executate de componentele hardware.

  • Un Caching engine – program cu rol de optimizare a vitezei de încărcare a site-ului tău.
  • Un File System – ierarhia de directoare care organizează toate fișierele dintr-un sistem de calcul.
  • O suită întreagă de multe alte aplicații necesare găzduirii unui site online, programe despre care un administrator de sistem ar putea să îți povestească cu orele.

Dacă ne-ai urmărit până aici, deja ai înțeles nevoia site-ului tău pentru un specialist în sisteme. În acest punct probabil observi mai clar cât de important este rolul arhitectului de infrastructură în administrarea și optimizarea setărilor de performanță, securitate și stabilitate ale site-ului tău.

În realitate însă, această nevoie este deseori trecută cu vederea și rolul unui sysadmin și a unui serviciu de tip Managed Services sunt deseori recunoscute prea târziu. Adică, abia când site-ul ți se încarcă foarte greu în ziua lansării campaniei. Sau, abia când totul este down  în ziua de Paște. Până în momentul în care ceva pică ai putea crede că Managed Services sunt un moft. Că doar marile corporații globale au nevoie de astfel de soluții dedicate. Că business-ul tău nu prezintă astfel de nevoi. Și că Marian care ți-a făcut site-ul va adresa în timp util orice nevoi de ”patching” pot apărea.

Managed Services sau IT  à la carte

Beneficiiile care vin odată cu un astfel de serviciu sunt multiple însă și, de multe ori, nebănuite de către cei mai puțin tehnici dintre noi. În principiu, orice pachet standard de Managed Services ar trebui să includă următoarele, cu mici variațiuni de la un furnizor la altul:

 

Managed Services Overview

În esență, un serviciu de tip Managed Services acționează ca o extensie a departamentului tău intern de IT. Gândește-te la sysadminii contractați astfel ca la un grup specializat în infrastructura ta, cu o foarte bună înțelegere a ecosistemului software necesar găzduirii site-ului tău.

Importanța folosirii unui serviciu de Managed Services devine cu atât mai relevantă când extindem cadrul și privim tot contextul tehnologic în care activează business-urile din România. Odată cu creșterea accelarată a ratei de adopție a noilor tehnologii și a vitezei cu care acestea devin ”norme” sau ”standarde” pe piață, provocările unei companii de a se diferenția devin tot mai complexe. Gândește-te doar la traficul web în creștere (exponențială chiar!) din România. Sau la rata de adopție a device-urilor conectate la internet. Sau la boom-ul pe care îl înregistrează plățile efectuate online. Toate acestea pot avea un impact direct asupra parcursului companiei tale și pot, în funcție de caz, reprezenta fie factori de succes, fie premisele unui eșec. În aceste condiții, un serviciu de tip Managed Services poate fi chiar strategia care face diferența pe o piață în continuă dezvoltare tehnologică.

O specializare rară

E suficient însă să contractezi o persoană sau o echipă calificată în sisteme și gata, ai Managed Services? Dacă știe Apache, php sau Linux înseamnă că este omul potrivit? Răspunsul nu este întotdeauna unul simplu și, ca în multe alte profesii, administrarea sistemelor de găzduire implică fler și experiență. Multă, multă experiență.

  • Un sysadmin îți va configura mașinile virtuale. Un sysadmin bun va construi soluția de găzduire și configurația mediului virtual pornind de la nevoile site-ului tău. Poate OpenVZ este o variantă mai potrivită de paravirtualizare decât LXC, însă doar cineva experimentat cu ambele opțiuni îți poate face recomandarea pertinentă.
  • Un syadmin îți va face back-up al aplicației la intervale regulate. Un sysadmin bun îți va propune și o soluție de Disaster Recovery și back-up off-site, pentru a elimina orice urmă de imprevizibil.
  • Un sysadmin îți va seta alerte de monitorizare pentru trafic, uptime, spațiu de stocare. Un sysadmin bun va monitoriza inclusiv temperatura din datacenter și alte aspecte care țin de detalii. (Pentru curiosul din tine: hard-urile din datacentre sunt ținute la o temperatură pre-stabilită, cu o mică marjă de variație acceptată – în cazul fluctuațiilor mari de temperatură, hardurile pot chiar să se oprească complet din funcționare).

Factori de success

Cum alegi cea mai potrivită soluție Managed Services pentru infrastructura ta? Ca abordare inițială îți recomandăm să faci o evaluare a competențelor celor pe care îi iei în considerare pentru furnizarea acestor servicii. În paralel, gândește-te la problemele sau limitările cu care compania ta s-a confruntat în timp și la impactul financiar pe care acestea l-au avut. Ai putea începe cu o listă de întrebări și teme cu rol explorativ, de evaluare a competențelor și oportunităților,  precum și a potențialului adus de furnizor în diferențierea afacerii tale pe piață.

O astfel de listă ar putea include subiecte de reflecție precum cele culese în lista de mai jos și ar trebui să te ajute în a înțelege mai bine nevoile IT ale businessului tău precum și competențele celor pe care îi iei în considerare pentru serviciul de Managed Services:

Întreabă-TE:

  • Cum îți impactează problemele de hosting profitabilitatea companiei?
  • Ce fel de suport primești acum și de ce fel de suport ai avea nevoie?
  • Ai avut vreodată downtime total și nu ai avut la cine să apelezi în timp util?
  • Cum sunt stocate copiile după bazele tale de date și ce modalitate de criptare folosiți?
  • Cu ce frecvență realizezi back-uri ale datelor tale și sunt aceste back-upuri testate periodic?
  • În prezent folosiți redundanță la nivel de surse de alimentare și la nivel de acces internet?
  • În cazul unui incident, configurația arhitecturii actuale prevede switch-ul automat la back-up?
  • Cât te-ar costa să construiești o echipă in-house foarte bine pregătită, disponibilă 24/24, oricând gata de operațiuni de intervenție sau optimizare?
  • Ce s-ar întâmpla cu business-ul tău dacă dintr-un eveniment nefericit ai pierde informațiile de pe serverele cu datele de Enterprise Resource Planning?

Întreabă-I:

  • De câți ani activează pe astfel de roluri?
  • Care sunt cele mai bune condiții SLA pe care le pot livra?
  • Ce fel de experiență relevantă aduc la masă?
    • Gândește-te fix la acele operațiuni care ar putea diferenția compania ta față de altele, experiență cu servicii precum: load balancing, tehnologii de accelerare hardware, sisteme centralizate de logging, clustere (Apache, NGINX, MySQL, NoSQL), soluții centralizate de firewall, tehnologii de replicare a datelor, Bash scripting, implementări RAID, distribuții Linux și orice alt aspect care ți-ar putea aduce plus-valoare în activitatea comercială.
  • Ce propuneri de optimizare au pentru soluția ta actuală de găzduire?
  • Cum poți intra în legătură cu ei și care este timpul mediu de răspuns, atât la o solicitare standard cât și la o intervenție complexă?
  • Și, nu în ultimul rând, cât de deschiși sunt către operațiuni custom?

Ok, poate ultimul punct nu pare de mare însemnătate acum. Dar gândește-te la cine ai apela în caz contrar dacă, de exemplu, setupul tău Master-Slave cedează într-o noapte, înregistrările de pe Slave devin corupte iar singura ta soluție este un script custom și urgent? Nu, nu este un exemplu fictiv – problema a fost întâmpinată de una din cele mai mari case de producție britanice și soluționată de furnizorul lor de Managed Services în sub 45 minute.

Munca unui sysadmin implică o foarte bună înțelegere a tuturor sistemelor folosite în datacentre

Munca unui sysadmin implică o foarte bună înțelegere a tuturor sistemelor folosite în datacentre

Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să îți ofere direcțiile mari și baza pentru alegerea furnizorilor de Managed Services cu competențele necesare.

Externalizarea serviciilor IT poate fi o practică care vine cu beneficii majore. În special pentru companiile al căror specific depinde de prezența online sau este inerent dependent de tehnologie, un colaborator experimentat pe partea de administrare a infrastructurii poate aduce beneficii reale atât în eficientizarea operaționalului și a costurilor IT, precum și în diferențierea pe piață a companiei tale vs. competiție.

Descoperă astăzi cum pachetele de Managed Services de la Easyhost îți pot face afacerea mai profitabilă. Solicită o analiză gratuită a infrastructurii tale actuale acum.