Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost

Avem câştigător!

Mulţumim tuturor celor care au participat la concursul nostru în care vă întrebam “Cum arată Cloud-ul viitorului?”. Am primit o mulţime de răspunsuri pe toate reţelele de socializare.

Sincer, ne simţim onoraţi.

Ne-a luat ceva timp să stabilim câştigătorul pentru că a fost foarte greu. Şi vorbim foarte serios. Am primit analize despre cloud, idei, viziuni etc.

Bogdan Crainicu este câştigătorul ales de juriul echipei Hostway şi îi mulţumim foarte mult pentru răspunsul elaborat.

Iată cu ce ne-a convins Bogdan:

“Evolutia cloud-ului va fi determinata decisiv de patru elemente: Big Data (analytics), securitate, provizionare automata (in timp real, in avans) de resurse si hardware/software predictiv – fiecare element putand fi analizat mai departe din perspectiva utlizator/furnizor si/sau utilizator rezidential/enterprise. Mecanismele care furnizeaza un grad ridicat de disponibilitate a serviciilor exista la ora actuala, trebuie pastrate, si imbunatatite tehnologic. Aceleasi considerente despre virtualizare. – Big Data – analize pe seturi foarte mari de date (necesita atat stocare, cat si CPU), ceea ce va determina ca platformele HPC sa aiba “intrare” in Cloud. Pentru variante mai ieftine, modelul de Grid Computing (HTC) ramane o solutie extrem de viabila. – Securitate – confidentialitatea datelor, va ramane una din cele mai importante provocari. Principala solutie este ca utilizatorul sa aiba controlul deplin asupra datelor sale si de a avea garantia confidentialitatii acestora, inclusiv cunoasterea proprietarilor/operatorilor platformei Cloud si locatia fizica unde se face stocarea datelor. – Provizionare automata in timp real, in avans – mecanisme de provizionare exista, insa acestea vor fi controlate pe baza profilurilor aplicatiilor, ceea ce va permite provizionare in avans (a nu se confunda cu rezervare de resurse in avans). – Hardware/Software predictiv – mecanismele predictive vor permite monitorizarea proactiva a aplicatiilor din Cloud, cu beneficii majore in anticiparea problemelor (prevenirea problemelor – caderea aplicatiilor, caderea sistemului in ansamblu). Modelul actul de furnizare a serviciilor in Cloud se va pastra (Any_as_a_Service – IaaS/PaaS/SaaS), insa va fi o polarizare pe alte doua paradigme care vor fi situate la extremitati: MaaS (Metal as a Service) si NaaS (Native as a Service) – motivatia: controlul utilizatorului asupra resurselor pe care le utilizeaza (mai ales din perspectiva securitatii), chiar daca automatizarea si virtualizare joaca un rol important, si posibilitatea utilizatorului, prin instrumente specifice care i se pun la dispozitie, de a-si porta singur aplicatiile in Cloud (furnizorii de servicii Cloud vor furniza un API generic, intuitiv, pentru ca orice utilizator sa poata sa porteze orice tip de aplicatie – acest aspect nu elimina integrarea nativa a aplicatiilor in middleware-ul Cloud-ului, insa, in viitor, aplicatiile vor trebui sa aiba optiunea de “deployment” in Cloud pe baza unui API generic, poate universal). Iar in final/viitor, NaaS va insemna inclusiv sistem de operare in Cloud.”

Revenim cât de repede posibil şi cu numele câştigătorului concursului special de pe Twitter.

UPDATE: Laura Paraschiv este câştigătoarea concursului special de pe Twitter. În 140 de caractere, Laura ne-a convins cu statusul de aici.

Încă o dată, mulţumim tuturor!