Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost

Black Friday din spatele scenei

Pe 25 noiembrie,  aka Black Friday, site-ul eMAG nu a fost disponibil timp de 48 de minute. Iată ce reacții a generat asta:

Zoso: aveţi siteuri hostate la hostway? aveaţi!

Tvd0r & GadgetNews & Subiectiv: emag cazut, hostway cazut. la ce etaj e Flanco in Unirea? daca pica e belea mare

Aiurea: gaura neagra de pe site-ul emag e asigurata de hostway

Din fericire, am avut și susținători. Manafu, Bobby, și Andrei Roșca au răspuns că serverele lor funcționau. De altfel, în afară de downtime-ul eMAG, totul a mers foarte bine.

Acum e momentul să vă povestim lucrurile și din perspectiva noastră, de hoster trecut în prima linie prin fenomenul Black Friday. Dar, înainte de asta, trebuie să mulțumim întregii echipe eMAG și în mod deosebit lui Radu, care și-a luat timpul să facă următoarea mențiune pe blog:

Multumiri speciale merg catre echipa Hostway Romania care ne-a acordat tot suportul pentru aceasta zi. Pregatirea evenimentului s-a facut in ultimele cinci saptamani, upgrade-urile fiind cel putin 400% ca ordin de marime, fie ca vorbim de puterea de calcul a serverelor sau largimea de banda. In ziua de Black Friday traficul pe magazinele online atinge valori ametitoare ca cele de mai sus, valori pentru care nu este proiectata infrastructura nici la Amazon.com sau alte magazine mari si nimeni nu e ocolit de instabilitatea site-urilor. Credem ca echipele de IT ale eMAG si ale partenerilor de la Hostway au trecut mai mult decat onorabil prin proba de foc de azi, sustinand probabil cel mai mare trafic avut vreodata de un site romanesc.

Colegii noștri au început pregătirile, alături de eMAG, cu mai mult de o lună înainte de eveniment. Așa cum a scris și Radu, resursele hardware ale site-ului au fost mărite cu 400%. Destul de mult, nu? Să te aștepți să vinzi de patru ori mai mult decât de obicei, e cel puțin optimist. 🙂

În realitate 100.000 vizitatori unici simultani au fost înregistrați în peak-ul Black Friday, de 13 ori mai mult decât maximul unei zile normale, de 7000-8000. Până la finalul zilei, 1.1 milioane de oameni vizitaseră eMAG. Prin comparație, cele mai mari 3 site-uri din România ajung aproape de această valoare într-o săptămână, conform trafic.ro.

Până la epuizarea stocurilor, în intervalul 05:00 – 13:00, s-au realizat vânzări de 8 milioane de euro. Asta înseamnă, în medie, 1 milion de euro/oră, 16.669 euro/minut sau 277 euro/secundă. În plus, iată și o observație care a scăpat presei: online-ul a vândut chiar mai bine ca offline-ul. Conform ZF, Flanco a raportat 40 de vânzări/minut și o valoare medie a comenzilor de 600 lei. Cu alte cuvinte: 40*600 = 2.400 lei sau aprox. 5.500 euro/minut, de 3 ori mai puțin decât eMAG.

E foarte probabil ca BlackFriday să fie ziua cu cea mai mare valoare a tranzacțiilor B2C, înregistrată vreodată în România. Pe lângă asta, pentru noi este, incontestabil, cel mai mare eveniment din istoria online-ului românesc. Menționăm aceste lucruri ca să se înțeleagă foarte bine magnitudinea evenimentului.

Acum, despre downtime. Accesul la site s-a suspendat în momentul în care numărul de vizitatori unici simultani a trecut de 100.000. Motivul este simplu: serverele nu au mai făcut față traficului. În momentul respectiv, colegii noștri lucrau deja cu echipa tehnică eMAG pentru a instala mașini noi. Datorită eforturilor lor, site-ul a fost din nou online în 48 de minute. În schimb, nu au existat nici congestii pe rețea și nici pe vreun echipament de-al nostru. Site-urile clienților noștri care nu aveau un trafic de 13 ori mai mare decât de obicei :), au funcționat foarte bine. Datacenter-ul nu a fost down nici măcar o secundă ci a fost disponibil în permanență și accesibil prin orice furnizor de internet. Dacă au existat probleme pe alte site-uri găzduite de noi, nu au fost corelate cu Black Friday.

Apropo de faptul că serverele nu au făcut față, am întâlnit remarca: “De ce nu le-ați mărit automat?”. Hai să clarificăm un lucru: serverele nu se “măresc automat”. Cel puțin nu încă. Nici măcar în cloud nu se întâmplă asta. Există o percepție populară conform căreia un cloud este un fel de neverending server căruia i se alocă oricâte resurse are nevoie aplicația de pe el. Iată ce se întâmplă în realitate: serverul nu crește ci se deschid automat alte mașini virtuale pe care aplicația se poate extinde, dacă a fost programată să facă asta. Asta înseamnă că toate datele necesare aplicației trebuie să fie replicate pe mașinile noi și că procesele de lucru trebuie să se sincronizeze pentru a funcționa în paralel și acolo. Acest lucru nu se întâmplă instantaneu. Există un timp de copiere al datelor, spre exemplu. Dacă traficul crește prea mult, prea repede, aplicația se poate bloca chiar dacă e găzduită în cloud. În plus, mașinile virtuale au nevoie, la rândul lor, de servere fizice pe care să ruleze. În momentul în care echipamentele fizice nu mai fac față, aplicația se blochează, indiferent pe ce platformă software rulează.

Cu alte cuvinte, singura “problemă” a Black Friday, a fost că numărul de cumpărători online a depășit cele mai optimiste așteptări. Acum, însă, există un precedent care va fi luat în calcul pentru estimările viitoare. Ne-am fi dorit să trecem Black Friday cu full uptime și ne vom asigura că la următorul chiar asta se va întâmpla.

De altfel, e extraordinar că avem clienți pentru care merită să facem aceste eforturi și nu doar pentru că își plătesc facturile lună de lună :). eMAG au avut o atitudine uimitoare atât în timpul pregătirilor, cât și pe parcursul evenimentului. Cuvintele lui Radu, incluse mai sus, sunt doar o mică dovadă a caracterului constructiv, uman și pozitiv al întregii echipe pe care o conduce. Lucrul în industria noastră presupune multe nopți nedormite, week-enduri petrecute la lucru și situații tensionate. Să treci prin ele alături de oameni care le pot aprecia sincer e, probabil, unul dintre cele mai importante elemente de motivație pe care le avem.

 

7 Comments

Leave a Comment
  1. Parerea mea este ca v-ati descurcat onorabil in conditiile date. Poate data viitoare reusiti sa scalati hardware-ul si aplicatiile in timp util pentru un uptime de 100%

  2. @Ovidiu

    Multumim 🙂
    Acum avem un punct de referinta deci data viitoare clar vom fi pregatiti pentru uptime 100%.

  3. e mai usor sa comentezi decat sa construiesti ceva… iar pentru cei care construiesc… Felicitari HW!

Comments are closed.