Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost

Prima transmisie live HD – problemele, soluțiile și concluziile de la TEDxBucharest 2010

Tot ce ar fi putut să meargă prost, a mers. Așa a început pentru noi TEDxBucharest 2010, care a fost, în cele din urmă vizionat de aproape 9000 de oameni. Din fericire, am reușit să rezolvăm mare parte din probleme până la prânz și a doua parte a evenimentului s-a văzut și s-a auzit foarte bine live pe live.tedxbucharest.com – unde puteți vedea înregistrarea completă și acum.

Iată mai exact ce s-a întâmplat – e o poveste destul de interesantă despre cum nu e niciodată suficient să te pregătești, dacă nu ai un pic de noroc.

Colegii mei nu au dormit două nopți înainte de TEDxBucharest. În prima au finalizat soluția tehnică, inclusiv testele. La 5 dimineata, pe 14 octombrie, am știut, că după un an de lucru, totul e gata. Peste patru ore, din care doar două dormite, erau înapoi la sediu și făceau din nou teste. Seara, când toată lumea mergea acasă, ei pregăteau echipamentele să fie duse în locație. Acolo au stat din nou, de data asta până la 6 am – cu trei ore înainte să înceapă sosirea participanților.

În tot acest timp, totul a mers bine… dar bine! Filmarea se transmitea perfect și fără întreruperi, sunetul se auzea clar, conexiunea internet era foarte stabilă și rapidă… Am plecat de acolo cu ideea că totul e pregătit și funcțional.

Două ore mai târziu reveneam în locație și se întâmpla primul ghinion. Laptopul pe care era softul de management al unuia dintre echipamente… nu a mai pornit. E vorba de un MacBook Pro care nu a făcut vreodată o problemă. Mai puțin pe 15 octombrie când  a cedat de tot. Va povestim repercusiunile mai târziu, pentru că atunci apar.  Acum, însă, începe partea cu adevărat proastă.

1. Din RDS nu se încărca pagina transmisiei, pentru că DNS-ul nu se propagase, din cauza unei probleme de DNS cache în rețeaua lor. Știți că RDS e cel mai mare furnizor de internet din țară, nu? Asta însemna că riscam ca foarte mulți oameni să nu poată accesa pagina. De aceea, a fost nevoie ca, chiar atunci, cu o oră înainte de eveniment, să găsim metode alternative de redirect și să modificăm codul sursă al playerelor și paginilor HTML, inclusiv de pe servere și din cache-uri. Ori, când faci o modificare atât de radicală, riști foarte mult să apară confuzii adiționale. Am trecut totuși destul de bine peste asta.

2. Echipamentele noastre nu se puteau conecta la internet pentru că… se terminaseră IP-urile care puteau fi alocate de router-ul din locație (la care noi, bineînțeles că nu aveam acces). De ce? Pentru că erau foarte mulți oameni din public care se conectau la rețea. Cum se manifesta? Calculatoarele noastre pur și simplu nu se conectau la internet, deși totul era setat cum trebuie. Transmisia trebuia să înceapă și encoderele nu puteau trimite semnalul mai departe, către datacenter.  Din fericire, am avut norocul ca unul dintre colegii noștri să își dea seama că de aici vine problema – pe care am soluționat-o într-un fel care ne-a creat o altă problemă: ne-am atras antipatia publicului dependent de online din locație, pentru ca am fost nevoiți să oprim accesul public la internet. Imediat ce toate device-urile mobile din sală au fost deconectate, am putut face niște delimitări în rețea, care ne-au permis să ne conectăm toate echipamentele la internet și să începem transmisia. Apoi, am permis din nou și accesul public la rețea, pe o conexiune alternativă.

3. Am început transmisia – care includea 30 de stream-uri (5 stream-uri x 3 camere video x 2 tehnologii – Silverlight & Flash) dar conexiunea internet fluctua și uneori scădea sub minimul necesar de bandă. De aceea, am fost nevoiți să renunțăm la a transmite mai multe camere simultan. Cu toate astea, pentru că se făcea un trafic intens și din rândurile publicului, uneori conexiunea continua să fie insuficientă (mulțumim RDS 🙂 ). Prin urmare, transmisia se întrerupea cu totul. Pe lângă faptul că am renunțat la funcționalitatea multicam și am preluat o singură cameră, am apelat inclusiv la scăderea numărului de stream-uri trimise din aceasta. Ideea era să avem o calitate ceva mai slabă per total, dar să funcționeze totuși transmisia pentru toată lumea. În cele din urmă, după-amiaza, evenimentul s-a văzut relativ stabil, deși au mai apărut niște probleme despre care voi povesti la momentul potrivit.

4.Cea mai discutată problemă: sunetul. Transmisia a început la ora programată și noi eram fericiți că am depășit hopul conexiunii la internet. În câteva minute, însă, începe să plouă cu comentarii negative de la privitori dezamăgiți care se plângeau de zbârnâitul îngrozitor, bâzâitul oribil, etc. Sunetul se auzea foarte urât pentru că așa ajungea înregistrarea la noi – din cauza unui mixer audio care transmitea sunetul cu interferențe. Noi aveam o soluție hardware alternativă care atașa sunetul semnalului SDI și ne permitea astfel să nu mai trecem prin mixerul respectiv, dar era controlată cu un software instalat pe laptopul care nu s-a mai pornit. În mod normal, un soft se poate reinstala și reconfigura… dar în dimineața aceea, nu funcționa linkul de pe site-ul producătorului. Sună ca o lege a lui Murphy? Sună.

Prin urmare, nu aveam de ales decât să așteptăm și să încercăm să explicăm situația sutelor de oameni dezamăgiți de noi. După cam două ore de telefoane către toți oamenii care ar fi putut să ne ajute, unul din băieții din echipa de producție apare cu un alt mixer audio. Îl conectăm la pauză și… în sfârșit aveam sunet. Cu 3 ore mai târziu decât trebuia, dar totuși, lucrurile începeau să meargă mai bine.

5. Din cauza întreruperilor repetate ale conexiunii internet, apăreau loop-uri și decalări imagine/sunet. Tehnologia noastră funcționează cu servere de cache – de aceea e și foarte scalabilă. Poate servi fără probleme de la 10 000 la 100 000 vieweri simultan. Dar, când internetul se deconecta – rămâneau în cache fișiere care nu se mai puteau invalida, iar atunci când un vizitator pornea transmisa, playerul său considera că acel fișier vechi este cel actual, valid. Altfel spus, îl conecta la o înregistrare veche. Am rezolvat problema cu un algoritm care invalida cache-urile respective.

Cam astea au fost problemele de care ne-am lovit, mai ales în prima parte a evenimentului. După prânz, transmisia s-a văzut bine și a funcționat pe: Silverlight și Flash pe toate browserele mari de PC/Mac/Linux + iPhone + iPad + Android.

Bine nu înseamnă perfect, dar am primit totuși un feedback extraordinar de la privitori –  ne-au spus că au simțit că au fost acolo și asta era tot ce conta.

Bottom line: Ce urmează?

A fost prima demonstrație a tehnologiei noastre de streaming și am aflat câteva lucruri importante. Primul dintre ele ar fi că e foarte important să nu fim dependenți de conexiunea internet din locație. De aceea, pe viitor, transmisia va fi adaptivă nu doar către vieweri ci și din locație către datacenter-ul nostru. Asta înseamnă că, atunci când va scădea capacitatea conexiunii internet, transmisia va continua la o calitate mai slabă, în loc să se întrerupă.

Ne-a întrebat cineva printr-un comentariu – E atât de greu să faci un live streaming funcțional în 2010? Da, e foarte greu. E greu pentru că trebuie să construiești o unitate acolo unde nu există una. E greu pentru că trebuie să faci o tehnologie care să se adapteze la particularitățile tuturor softurilor de browsing, sistemelor de operare și device-urilor.

Apropo, dacă nu ar fi fost greu, ar mai fi făcut cineva asta probabil, până acum. Suntem primii pentru că e greu. Am avut probleme pentru că e greu.  Ne pregătisem foarte bine. Dar nu a fost suficient. De aceea, data viitoare vom face și mai mult.

Pe de o parte dezvoltăm în continuare soluția în sine. În același timp, vom căuta să ne implicăm mai mult în partea de producție. Am fost criticați foarte mult pentru probleme pe care nu le puteam controla și pentru care nu eram responsabili. Vom căuta să evităm cu orice preț aceste situații pentru ca experiența per total să fie excelentă, nu doar tehnologia noastră.

Așteptăm, însă, și alte sugestii? Ați avea nevoie de un produs de genul ăsta? Ce v-ați dori să facă? Scrieți-ne la feeback (at) hostway punct ro oricând aveți ceva să ne spuneți.

27 Comments

Leave a Comment
  1. Eh, e foarte usor sa spui asta cand nu ai facut tu de fapt nimic, nu?
   In plus, e o remarca total bizara – mentiunea cu Murphy se referea la faptul ca nu functiona link-ul de pe site-ul producatorului de soft. Daca te referi la incompetenta lor, ti-i putem recomanda ca sa le scrii un mail. 🙂

 1. Intrebarea ar fi de ce s-a facut testarea pe un eveniment de talia asta? In rest, jos palaria pentru eforturile de remediere a problemelor in timp real.

  1. Buna Dani,

   Au fost multe teste inainte, dar in toate aveam si IP-uri si net… care ar fi trebuit sa fie si la eveniment.
   Spre exemplu, toata noaptea de dinaintea evenimentului, stream-ul a rulat din locatie si totul a functionat foarte bine. Inclusiv sunetul se auzea bine la repetitii. A doua zi pur si simplu au aparut situatii neprevazute – nici de catre noi nici de catre organizatori.
   Noi trebuia sa primim imaginea si sunetul de la echipa de productie si sa le transmitem la noi in datacenter prin netul pus la dispozitie in locatie. Asta s-a si intamplat de fapt – cu adaugirile din postul de mai sus 🙂

 2. Textul vostru nu face decat sa explice diletantismul de care ati dat dovada: de la abordarea proiectului pana la precaritatea cunostintelor tehnice. Transmisie video live (HD) au mai facut multi inaintea voastra, chiar in Romania (va consolati degeaba… ca ati fost primii).

  Intentionam sa va cer o oferta pt VDS… m-ati speriat, insa, cu nivelul profesional prezentat in textul vostru. Uhhhh, mai bine il stergeti, zau asa.

  1. @Toma Petre,

   Inteleg din comentariul tau ca te ocupi de transmisii HD si ca esti suparat pe noi ca am anuntat ca am fost primii. De fapt, am anuntat ca este prima conferinta transmisa live. In orice caz, te rog spune-ne si noua care sunt aceste multe evenimente care se transmit live HD si cine sunt oamenii minunati care le fac. Probabil stau undeva in umbra si fac lucruri bune fara sa spuna nimanui. Asta e demn de apreciat si as vrea sa le scriu sa le multumesc. Poate iesim la o cafea sa facem schimb de experiente 🙂

 3. @Ioana
  Da, fac si altii streaming si live streaming (d)in Romania.
  Da, s-au mai facut acoperiri de conferinte live/congrese/etc. Da, si HD.
  Da, mai multi au facut asta nu numai noi.
  Da, s-au “laudat” unii cu ele http://www.google.ro/search?hl=ro&q=videopublishing+site:ro&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

  Felicitari pentru eveniment, problemele sunt inerente, totul e sa se invete din ele. Ati incercat ceva foarte complex din prima, asta e de laudat.

  Oricand putem sa discutam la o cafea 🙂

  1. @Alex,
   Stiam ca voi lucrati la o solutie de streaming – dar nu am gasit nici un eveniment transmis live, HD astfel.
   Vad ca se anunta conferintele ONU, dar nu se mentioneaza cand au avut loc, nici ca vor fi HD.
   Nici pe Agora nu am gasit clipuri HD.
   … Prin urmare, e nevoie sa fii un pic mai specific.

 4. După cum descrieți problema, ce ați vrut voi să faceți sună într-adevăr complex și implică multe entități separate. Deci implică mult curaj să faci asta la un eveniment cu o audiență așa mare.
  Dar asta ar trebui să fie singura justificare a problemelor apărute. Restul argumentelor ar trebui să servească în a arăta complexitatea și nu pentru a justifica problemele. “N-a mers așa de bine din cauza unui întreg lanț de întâmplări nefericite” nu sună profesionist.
  “Noaptea de dinainte” sună destul de nefericit în contextul unui proiect, mai ales când conexiunea la net e un element critic, iar noaptea cu toții cred că am experimentat condiții de bandă mult diferite de ziua. Poate RDS e capabil să servească o conexiune bună, dacă au toate datele problemei (numări de conexiuni, banda minimă necesară, etc.). Mai departe, laptopul buclucaș înțeleg că era un punct critic al infrastructurii; fiind un simplu laptop, de ce nu există încă unul de backup?

 5. @Ioana
  Faptul ca transmisia se face in HD (sau peste :)) este un detaliu din punctul meu de vedere, in cazul platformei noastre clientul decide ce format doreste sa transmita, SD, HD, iPhone sau custom (are control complet pe parametrii audio/video). Elementul principal este ca totul sa functioneze si participantii virtuali sa aiba o experienta cat mai buna. Iar majoritatea problemelor apar “in teren” si nu pe partea software, prin urmare o solutie foarte complexa in teren are sanse mai mici de reusita. Transmisia cu camere multiple fara mixare in teren, impreuna cu o echipa straina de voi pe partea efectiv de filmare, faptul ca ati dorit sa acoperiti toate platformele, si streaming Flash si adaptativ prin Silverlight – astea sunt elementele ce v-au creat probleme, nu faptul ca ati facut un stream HD sau unul de 512, sau mai mic.

  De exemplu conferintele ONU se transmit pe live numai pe iPhone (pe web sunt transmise alte fluxuri, nu prin noi), prin urmare HD nu se aplica acolo (se poate face streaming de HD, dar nu are rost).

  Este drept ca e un detaliu bun pentru marketing, dar nu cred ca are impactul dorit (eu personal am aversiune fata de titlurile cu “primii care”). Urmeaza acum o alta firma, care sa anunte “primul eveniment de streaming live HD reusit” sau “efectuat seara” 🙂

  In plus ar fi (foarte) interesant sa vedem cati au si urmarit streamul la nivel de HD si cati au fost mutati pe calitate mai mica prin streamingul adaptativ (mai ales ca in Romania stam destul de bine cu vitezele de acces).

  In concluzie ar fi super daca ati continua exercitiul de transparenta prin publicarea unor statistici mai detaliate (chiar daca au fost afectate de problemele aparute, si poate ar fi fost in mod normal mai multi web-spectatori), cred ca ar fi interesant de vazut timpii petrecuti pe stream, calitatea receptionata, etc.

  Faptul ca ati avut puterea sa recunoasteti problemele intampinate si sa le expuneti public aici este laudabil, sunt televiziuni cu pretentii mai mari care atunci cand rateaza transmisii online dau vina pe atacuri si alte povesti, insa trebuie sa fiti pregatiti ca pe langa aprecierea acestui lucru sa primiti si critici 🙂

  Multumesc,

  1. @Alexandru Lapusan

   Mai Alex, tocmai pe blogul nostru incerci sa iti vinzi tehnologia? 🙂
   Uite, ca sa nu lasam discutia neterminata, o sa tratez punctual lucrurile scoase in evidenta de tine:
   1. HD (desi e sustii ca e un detaliu) – noi am reusit sa transmitem altfel si am comunicat ca atare, voi nu (sau cel putin nu ne-ai spus tu inca si nici pe net nu se scrie nicaieri 🙂 )
   2. Stream Adaptiv – solutia noastra se adapteaza automat la platforma si device-ul pe care e primita: stie Windows/Mac/Linux, Silverlight/Flash, iPhone/iPad/Android/H264 – solutia voastra permite ca utilizatorul sa-si aleaga ce stream vrea el – presupunand ca el intelege exact ce suporta conexiunea lui de net si procesorul si care ar fi raportul optim rezolutie/fluiditate a transmisiei. Cu alte cuvinte, sustii ca ar fi superior videopublishing.com, o tehnologie care nu numai ca nu suporta toate platformele dar nici nu e adaptiva in adevaratul sens. Sunt doar mai multe stream-uri simultane, din care playerul preia unul singur de la inceput pana la final.

   Apropo de ce ne-a creat probleme – aici ne-ai prins, conditiile din teren ne-au creat probleme – nu le detaliez din nou pentru ca sunt expuse clar mai sus.
   Dar stii ce e excelent? Atunci cand au fost conditii, tehnologia si-a facut treaba foarte bine. A livrat viewerilor un stream adaptiv, la cea mai buna calitate pe care o puteau suporta, inclusiv HD (cand ne ajuta si netul din locatie). Am oprit functionalitatea multicam pentru ca nu era banda suficienta in locatie ca sa transmitem cele 30 de streamuri. Dar altfel ar fi existat si ea.

   De aceea, Alex, te rog frumos, hai sa fim corecti si sa nu vindem videopublishing.com ca pe o tehnologie superioara, pentru ca nu are aceleasi capacitati sau functionalitati – ci doar meritul de a fi un pic mai mult decat un stream static. Cel putin nu altor geeks care inteleg despre ce e vorba.

   Apreciem foarte mult faptul ca va dezvoltati si voi o solutie – credem ca putem invata unii de la altii – dar tin foarte mult sa fim fair. Noi am povestit si ce putem face si ce am reusit in cele din urma sa livram – toate sunt lucruri concrete si demonstrate. Atat.

   Multumesc!

 6. @Daniel
  Salut Danut!
  Imi voi permite sa raspund cumva comentariului tau, desi partea descrisa in post-ul de mai sus,de natura tehnica, nu imi este chiar la indemana.
  In primul rand, eu citesc randurile de mai sus nu ca pe o tentativa de scuza, ci ca pe o explicatie, de bun simt. Te asigur ca putine corporatii din Romania au o astfel de reactie dupa ce apare o problem in executia vreunuia din proiectele lor inovatoare.
  In al doilea rand, stand foarte aproape de oamenii care au “acoperit” tehnic acest proiect, stiu cam cata dedicare au adus cu ei, cat s-a pregatit transmisia si cat de mult si-au dorit sa iasa perfect. “Noaptea de dinainte” e doar una din multele nopti de pregatire si de testare. Chiar era totul ok, inainte de eveniment. Chiar se poate intampla sa apara probleme si atunci cand, in teorie, ele sa nu-si aibe locul.

  Ceea ce mi se pare important in experienta asta: toti am inteles ca lucrurile ambitioase se fac cu un efort si ca implica un factor de risc. Am mai tras si concluzii legate de backup si de comunicare. Chiar cred ca atitudinea tuturor celor implicati a fost una de transparenta si buna-credinta.Si pentru mine, asta conteaza. Si nu putin!

 7. @Daniel
  Hello,

  Multumesc pentru comentariu si observatii. Intr-adevar, asa cum a mentionat foarte dragut si Diana, ideea nu era sa ne scuzam ci mai degraba sa facem un studiu de caz pentru eveniment.
  E totusi prima demonstratie a serviciului si am avut multe de invatat – mai ales pentru cate lucruri trebuie sa te pregatesti, indiferent daca esti sau nu responsabil de buna lor functionare. In cele din urma, atat timp cat calitatea a ceea ce livrezi depinde de niste conditii – esti fortat fie sa limitezi dependenta fie sa cauti solutii de fail-safe.
  Am scris postul de mai sus tocmai ca sa se inteleaga complexitatea intregului proces si ca sa dam mai departe un knowledge pe care in acest moment il au putini oameni din piata – pentru ca nisa de servicii de streaming e foarte putin acoperita.

  Apropo de laptop – tocmai, ca aveam unul de back-up dar nu am putut descarca softul necesar pentru ca nu functiona linkul de pe pagina producatorului…

  Multumesc din nou – daca mai ai intrebari, fac tot ce pot sa iti dau toate detaliile necesare. E bine si pentru noi sa cream o perceptie corecta.

 8. Iată eterna problemă de comunicare: voi ați vrut să transmiteți un anume mesaj, eu am receptat altceva, iar din feedback-ul pe care vi l-am dat am omis și eu niște lucruri.
  Nu contest munca și implicare echipei voastre. Am lucrat si eu multa vreme in partea tehnica a unor proiecte si am invatat niste lectii. Deasemenea, nu stiu ce fac alte companii asemanatoare din România. Din pacate, eu-s perfectionist si sistemul meu de referinta e mereu aproape de ideal. Iar neimplicarea mea in organizarea TED si in piata le care activati face ca feedbackul sa fie unul axat exclusiv pe perceptia mea asupra organizarii.
  Ceea ce m-a facut sa scriu destule cuvinte de pe o tastatura de telefon este faptul ca admir implicarea voastra si faptul ca transmisia a fost pana la urma o reusita, chiar daca partiala. Si pentru ca as vrea sa vad un succes total.
  Acum sa revenim putin: un mesaj are un emitator si un transmitator. Mesajul receptionat de mine a fost: “ce am vrut noi sa facem a fost foarte complex, dar cele mai mari probleme au fost cauzate de terți”. As fi vrut sa receptionez ceva de genul: “ce am vrut sa facem a fost mai complex decat credeam, dar in ciuda tutror problemelor am reusit sa ne indeplinim obiectivul in proportie de 70%. am invatat urmatoarele lectii si data viitoare vom fi mai buni”. Cred ca mentionarea ironica a RDS-ului a fost elementul care a schimbat perceptia mea asupra mesajului. Nu a fost un eveniment branduit “by Hostway, powered by RDS”, ci doar “Hostway”. Deci RDS nu e partener, deci nu are nici o responsabilitate. Sunt curios totusi daca in contractul incheiat intre RDS si administratorul locatiei e specificiata o banda minima.

  In concluzie … astept urmatorul eveniment transmis de voi.

 9. @Ioana
  Cred ca ai interpretat complet gresit mesajele mele, te-as ruga sa recitesti threadul. Voi ati anuntati ca nu mai este nimeni, eu ti-am dat un exemplu. Au mai zis si altii chestii similare. Nu noi suntem singurii, nu noi am fost primii, nu detinem solutia ‘perfecta’ si nu pretindem asta (de unde si pana unde ai ajuns la asta?). Ai zis ca nu a comunicat nimeni, am dat un exemplu de comunicare.
  Singura problema ridicata de mine a fost vis-a-vis de modul de comunicare ales de voi.

  In mod cert nu aici si nu prin astfel de comentarii se atrag clienti, deci departe de mine acest gand (de unde si asta?). Nici nu cred ca este o piata unde sa “ne lovim” unii de altii (inca), mai degraba cred ca e momentul sa se lucreze impreuna.

  Cred ca discutia devine un pic cam prea defensiv/agresiva (pacat) si ma retrag. Blogul asta este ‘casa voastra’, voi faceti regulile si tonul muzicii. Cred ca am interpretat gresit deschiderea initiala, desi semne erau 🙂

  Inca o data, in caz ca nu s-a inteles: felicitari pentru eveniment si pentru modul in care ati gestionat o situatie de criza.

 10. @Alexandru Lapusan
  Alex,

  Cred ca ai dreptate, discutia nu a mers intr-o directie buna.
  Oricum, pentru comunicare eu imi asum toata vina :). De altfel, dintre toti oamenii de media cu care am discutat – niciunul nu stia sa mai existe vreo tehnologie similara. Si daca presa nu stie… atunci cine? De aceea, am considerat ca e in regula.

  Totusi, ai dreptate ca nu e o piata in care sa ne lovim unii de altii inca si noi apreciem Zitec si echipa voastra.
  Mai sus am vrut doar sa clarific niste puncte despre care am avut senzatia ca ar putea induce in eroare.

  Multumesc pentru raspuns!

 11. Pingback: polimedia.us/fain/
 12. Ioana, in ciuda problemelor intampinate, felicitari intregii echipe Hostway pentru gestionarea situatiei de criza si pentru deschiderea de a ne impartasi experienta voastra. Dupa cum zicea si Diana mai sus, e laudabila atitudinea voastra, putine companii indraznesc sa comunice despre situatii care le-au pus in dificultate. Daca te detasezi de situatie, iti dai seama ca, intr-un fel, chiar va ajuta: data viitoare veti sti exact cum trebuie procedat, ce probleme sa preveniti… bineinteles, in masura in care se pot preveni. Inca o data, felicitari si la cat mai multe transmisii live HD reusite!

 13. @Daniel
  Daniel,

  Scuza-ma pentru raspunsul intarziat – comentariul tau ajunsese la Spam dintr-un motiv necunoscut.
  Sincer, nu mi-am dat seama ca acel comentariu oarecum ironic la adresa RDS 🙂 ar putea schimba atat de mult perceptia asupra intregului material. Asta e chiar o mare lectie pentru mine si apreciez tare ca ti-ai luat din timp ca sa imi explici atat de in detaliu raportarea ta la postare.

  Apropo de tonul general – exact asta intentionam cand am scris articolul: sa se povesteasca niste intamplari nefericite, cu final fericit :). Totusi, asta ar fi fost cumva atitudinea normala. Orice companie vrea sa comunice, de fapt, ca orice ar face ea, lucrurile ies bine.
  De aceea, in loc sa facem asta, am mentinut lucrurile mai aproape de practic. Noi suntem oameni tehnici si am explicat situatia ca pentru alti oameni tehnici, care vor sa inteleaga care sunt riscurile atunci cand faci o transmisie.
  Intentia noastra a fost mai putin un exercitiu de PR, cum s-a crezut si mai mult un studiu de caz aplicat si sincer – din care oricine are de gand sa repete experienta sa isi poata face o idee despre variabile.
  Nu stiu cat de mult am reusit… dar pe viitor o sa folosesc toate recomandarile primite acum si sper sa scriu mai bine.

  Multumesc frumos pentru feedback!

 14. Ioana, mi se pare ca a fost o idee foarte buna sa scrii articolul asta. transparenta si explicarea lucrurilor aduc credibilitate. am apreciat si ca in ziua evenimentului ai raspuns comentariilor, ceea ce iarasi a fost frumos.

Comments are closed.