Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost

RoTLD si API-ul nou pentru automatizarea inregistrarii de domenii

Revenim cu vesti bune apropo de activitatea RoTLD, despre care am mai scris pe blogul nostru. In martie, am avut un dialog destul de acid cu institutia, in care principalele obiective erau:

1. obtinerea posibilitatii de a inregistra domenii anuale pe numele clientului
2. imbunatatirea conditiilor comerciale pe care partenerii le au in raport cu institutia
3. automatizarea proceselor de inregistrare a domeniilor (anuale sau nu)

Dialogul a continuat intr-un mod mai mult sau mai putin public pe blogul lui Radu Boncea si a fost urmat de publicarea unui API REST care  permite hosterilor sa imbunatateasca procesul de comanda si administrare a domeniilor de internet inregistrate prin parteneri. Se rezolva astfel punctul 3. din solicitarile de mai sus.

Acest API ne va permite (noua si altor parteneri RoTLD) sa isi automatizeze procesele de inregistrare de domenii si administrare a acestora:

1. Obtinerea informatiilor despre un domeniu (whois)
2. Inregistrarea si reinnoirea domeniilor (deocamdata doar pe termen nelimitat)
3. Sa se interogheze si sa se modifice datele de contact pentru un domeniu
4. Sa se interogheze si sa se modifice nameserverele pentru un domeniu
5. Sa se interogheze balanta de plati pentru un registrar (cat anume a mai ramas din suma platita in avans de catre registrar)

Din punct de vedere tehnic, din testele noastre API-ul pare in regula, documentatia e buna iar exemplele sunt suficiente. Implementarea sistemului in sine pare scalabila (foloseste mai multe procese de web, un lvs si mongodb) si securizata (foloseste TLS si autentificare cu http digest).

API-ul va fi disponibil public din toamna, insa deja lucram la implementare si asteptam cu entuziasm ca intreg procesul de inregistrare domenii sa fie automatizat.

Suntem incantati de faptul ca RoTLD a raspuns pozitiv cererilor noastre dupa doua luni, desi prima reactie a fost una de negare a acuzatiilor, iar acum face eforturi sa remedieze dintre problemele pe care partenerii le au.

Multumim echipei lor pentru efortul de a realiza aceasta aplicatie. Ne ajuta mult pentru ca clientii nostri vor avea o experienta mai placuta atunci cand inregistreaza un domeniu si aceasta este, pentru multi, prima interactiune cu o companie de hosting.

Asteptam cu interes si alte schimbari pozitive, care sa incurajeze piata de inregistrare domenii.

One Comment

Leave a Comment

Comments are closed.