Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost Easyhost

ICI neagă propriile reglementări contractuale

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) oferă răspunsuri superficiale la solicitările Hostway România și contrazice propriul Contract pentru Înregistrare, publicat pe site-ul RoTLD.

Replica ICI la comunicatul emis de Hostway România în data de 08.03.2010 și intitulat Hostway România solicită schimbarea practicilor abuzive ale RoTLD, nu justifică politicile practicate de instituție și nu oferă rezolvări concrete la problemele aduse în discuție. Mai mult, ICI neagă existența unor practici proprii specificate chiar în Contractul pentru Înregistrare, public pe site-ul RoTLD. În continuare includem explicațiile ICI și răspunsurile Hostway România:

ICI: ICI NU CONCUREAZĂ PROPRII PARTENERI PRIN VÂNZAREA DIRECTĂ DE DOMENII, deoarece, pe de o parte, Institutul oferă o reducere de 30% tuturor partenerilor săi (lista lor este afișată pe www.rotld.ro), iar pe de altă parte, practică un preț de vânzare mai mare decât al partenerilor. De asemenea, ICI nu a făcut și nu va face publicitate privind furnizarea de servicii de înregistrare domenii.ro, așa cum fac partenerii săi.
– Reducerea de 30% acordată partenerilor presupune degrevarea RoTLD de orice altă responsabilitate, în afară de înregistrarea efectivă a domeniului în baza de date. Costurile se transferă, astfel, disproporționat către parteneri, care sunt obligați să asigure consultanță, suport tehnic, servicii de facturare și promovarea serviciului dar pot reține doar 30% din prețul domeniului.
– ICI nu își concurează partenerii doar în privința domeniilor, ci are și o oferta publică de vânzare servicii de hosting: http://www.rnc.ro/new/hosting.shtml. Web hostingul reprezintă, de fapt, principala sursă de venituri pentru o mare parte dintre partenerii RoTLD, în condițiile în care vânzarea de domenii nu constituie, de fapt, un model de afacere sustenabil, din cauza practicilor abuzive ale instituției.
– Prețul de vânzare al domeniilor, practicat de ICI, nu poate fi considerat mai mare decat al partenerilor, ci doar mai mare decât prețul la care cumpără partenerii domeniile. Partenerii sunt liberi să își stabilească prețurile finale în funcție de strategia și costurile proprii.

ICI: CONTRACTELE CU PARTENERII NU SUNT NEGOCIABILE, deoarece există un model de contract standard, care nu poatre fi negociat cu fiecare partener în parte, deoarece asta ar genera clauze diferite pentru parteneri diferiți. Astfel, o parte dintre parteneri ar fi favorizați față de ceilalți.
– În acest caz, solicităm validarea poziției neutre a RoTLD față de toți partenerii săi prin publicarea pe site-ul instituției a tuturor contractelor semnate cu aceștia.

ICI: RoTLD NU ARE DREPTUL DE A MODIFICA UNILATERAL TOATE CLAUZELE CONTRACTULUI DE ACHIZIȚIE DE DOMENII. Așa cum contractele sunt semnate cu acordul ambelor părți și modificarea clauzelor contractuale se face doar cu acord bilateral.
– Citat din Contractul pentru Înregistrare al RoTLD, public pe site-ul instituției la adresa: http://portal.rotld.ro/pages/ro/1/
“5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
(1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
(2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract.
Orice revizuire sau schimbare va fi efectiva imediat dupa afisarea Intelegerii revizuite pe site-ul nostru de web, www.rotld.ro, sau la notificarea prin E-mail sau prin mesaj de posta obisnuita asa cum este specificat in sectiunea Note a acestei Intelegeri, Punctul 20. Sunteti de acord cu urmarirea periodica a site-ului nostru de web, www.rotld.ro, pentru a avea cunostinta de orice revizuire. Daca nu sunteti de acord cu orice revizuire a acestei Intelegeri, puteti inceta aceasta Intelegere in orice moment prin trimiterea unui E-mail sau a unui mesaj de posta obisnuita catre noi, asa cum este specificat in sectiunea Note a acestei Intelegeri, Punctul 20. Nota de incetare va fi efectiva dupa primirea si procesarea ei de catre noi. Sunteti de acord ca prin continuarea folosirii Serviciilor noastre in urma notei oricarei revizuiri a Intelegerii, va conformati revizuirilor sau schimbarilor din Intelegere.”

ICI: PARTENERII ACHITĂ ÎN AVANS DOMENIILE. Inițial, contractele nu prevedeau plata în avans, ci la sfârșitul lunii. Restanțele care au depășit chiar și 6 luni au dus însă la introducerea contractelor cu plata în avans, așa cum se practică la nivel mondial (registrul ”.eu” este un astfel de exmplu).
– Depozitul minim pentru parteneri reprezintă achitarea în avans a 100 de domenii la costul ridicat presupus de înregistrarea pe viață. Această practică blochează lichiditățile companiilor partenere, care sunt nevoite, în același timp, să facă investiții adiționale pentru punerea în vânzare a domeniilor respective.

ICI: ÎNREGISTRAREA PE VIAȚĂ A DOMENIILOR IMPUNE UN MODEL DE TRANZACȚIONARE NESUSTENABIL. ICI, prin serviciul de administrare domenii, este pregătit din punct de vedere tehnic pentru trecerea la înregistrarea anuală. Pentru această trecere sunt necesare stabilirea prețului și actualizarea regulilor de înregistrare domenii.ro, cu acordul Consiliului de Administratie al ICI și al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.
– Considerăm că ICI își manifestă, astfel, acordul tacit pentru lipsa de sustenabilitate a modelului actual, practicat în ultimii 17 ani de activitate.

ICI: ÎNREGISTRAREA DOMENIILOR NU SE PRACTICĂ MANUAL, toate domeniile fiind introduse automat în baza de date a ICI imediat după primirea cererilor clienților. Însă o parte dintre parteneri, printre care și Hostway, nu au dorit trecerea la activarea automată a domeniilor, deoarece solicită confirmarea plății de către clienții lor. În acest caz, activarea domeniilor se face numai după confirmarea partenerului.
– Absența unor instrumente eficiente de gestionare a înregistrărilor de domenii nu permite încă partenerilor să automatizeze complet procesul de înregistrare. Înregistrarile se pot face, deocamdată, doar prin transmiterea unui e-mail, către RoTLD, pentru fiecare domeniu în parte.

ICI: ICI FURNIZEAZĂ INFORMAȚII ASUPRA SITUAȚIEI PIEȚEI ȘI STATISTICI OFICIALE. Regulile și contractul de înregistrare, modelul de contract cu partenerii, lista partenerilor, modificarea datelor de contact, ștergerea domeniului, transferul drptului de proprietate, rezolvarea disputelor, toate acestea sunt afișate pe site-ul www.rotld.ro.
– ICI NU furnizează statistici oficiale care privesc direct situația pieței: numărul total de domenii înregistrate pe perioade de timp predefinite (an, lună), numărul de domenii înregistrate per partener, numărul de domenii înregistrate active, lista completă a domeniilor înregistrate.

ICI: DEȘI EXISTĂ UN ORAR PENTRU OFERIREA DE SUPORT TEHNIC, în afara orelor de program tehnicienii din cadrul serviciului de înregistrare domenii.ro intervin de la distanță pentru a rezolva cazurile de urgență.
– ICI refuză, astfel, să se angajeze contractual, față de partenerii săi, pentru asigurarea serviciului de suport tehnic 24/24. Absența acestei reglementări lasă intervențiile din afara programului la nivel de posibilitate teoretică, în condițiile în care majoritatea partenerilor ICI garantează totuși, clienților finali, suport 24/24.

Având în vedere cele de mai sus, Hostway România menține solicitările formulate inițial: încetarea vânzărilor directe realizate de către RoTLD, micșorarea prețurilor la achiziția de domenii .ro și îmbunătățirea instrumentelor de gestionare a domeniilor înregistrate.
Compania va realiza, către autoritățile competente, toate demersurile legale necesare punerii în practică a unor soluții viabile la problemele menționate.

2 Comments

Leave a Comment
  1. Foarte tare. BRAVO HOSTWAY !!!!!

    Ma bucur ca cineva chiar ia atitudine in tara asta.

  2. Ar fi trebuit sa sprijine mai multi actiunea dumneavoastra. Din pacate, majoritatea hosterilor au preferat sa rada

Comments are closed.